10 x Nietdoen & Pasop!

10 x Nietdoen & Pasop!

⭐️ MamaParaat – 10 x Nietdoen & Pasop! ⭐️

 
Laatst zat ik in de trein met een vriendin en we hadden het natuurlijk even over de kinderen, dat we best vaak tegen onze kinderen moeten zeggen dat ze vooral  iets niet moeten doen of ergens voor moet oppassen. Herkenbaar toch en best irritant voor je kind maar ook voor jezelf. Stel je eens voor dat je op je werk zit en er wordt te pas en te onpas tegen je gezegd dat je moet oppassen voor je thee, niet zo moet wiebelen, en dat je moet uitkijken voor die stoel om gek van te worden toch…..

Wat mij helpt is om  10 destructieve reacties op te schrijven voor mijzelf zodat ik ze eerder herken. Voor mij zijn dat de volgende opmerkingen:

01. Niet doen
02. Pas op voor je thee
03. Niet met je voeten op tafel
04. Niet je zusje plagen
05. Niet met volle mond praten
06. Geen rotzooi maken
07. Trek nou eens je schoenen aan
08. Vergeet niet je Tanden te poetsen
09. Niet te veel hagelslag op je boterham
10. Pas op met oversteken
 
Zie je wat opvalt, er staat heel veel wat je niet mag doen en dat je vooral moet oppassen ergens voor. De korte zinnen zijn ook best dwingend een goede manier om je kinderen te “programmeren”. Dat is niet wat ik wil en dat hoeft ook niet.
Wat mij helpt is om mijn reactie om te buigen naar het gewenste resultaat. Ik moest ook even oefenen en ook ik ga nog wel eens de fout in. Door deze manier van reactie geven geef je je kind ook de kans om te handelen zonder dat je ze iets oplegt.  Mocht je kind iets niet leuk vinden om te doen stel je kind gerust en vertel dat het veilig is. Een voorwaarde hiervoor is wel dat je naar je kind kijkt en luistert. Als ik mijn reacties van hierboven ombuig naar het gewenste resultaat krijg ik de volgende reacties:
 
01. Wat ben je aan het doen?
02. Zet je je thee even veilig weg
03. Je voeten op de grond alsjeblieft
04. Doen we weer even aardig tegen elkaar
05. Eten doe je met je mond….
06. Na het spelen graag het speelgoed opruimen
07. Ga je alvast je schoenen aantrekken
08. Ga je  je tanden poetsen
09. Doe je iets minder hagelslag op je boterham
10. Kijk je goed naar het verkeer bij het oversteken
 

Best leuk om hier even samen voor te gaan zitten zo kan je elkaar helpen als de ander even terugvalt. Heb je nog andere resultaat-gerichte-reacties dan hoor ik ze graag.

Lieve groet Vera Hagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *