22 tips voor een regenachtige vakantie.

22 tips voor een regenachtige vakantie.

Een regenachtige vakantie…oef dacht, dat wordt een hele opgave. Ik dacht aan vorig jaar. Wat was het mooi weer en wat waren we veel buiten…. Oke….ik moet nu eerst maar eens denken wat er allemaal wel mogelijk is. Als ik even de tijd neem komen er zoveel leuke ideeën en praktische tips naar bovendrijven. Deze deel ik graag met je.

Ik heb 22 tips voor jou om er een waanzinnige vakantie van te maken. En als bonus leren je kinderen plannen, organiseren, volhouden, doorgaan, samenwerken, plezier, genieten verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, Veerkracht met als gevolg meer zelfvertrouwen! Fijne vakantie!!!!!

1) Ten eerste…het hoeft niet droog te zijn om naar buiten te gaan. Juist regenachtig weer zorgt ervoor dat je het het gevoel hebt dat je leeft. Een beetje weerstand. Maakt je sterker.

2) Er is ook een dag waar ze storm en regen voorspellen…ik zeg laarzen aan, regenjas aan en tegen de wind in lopen en ook met de wind mee. Zo is het ook in het leven. Soms heb je alles mee en soms zit het goed tegen.

3) Hou een familie vergadering. Maak regels over schermgebruik. Laat je kinderen zelf meedenken. En vooral ook hoe ze zelf de tijd in de gaten houden. Begeleid ze Hierin. Zo krijgen ze eigen verantwoordelijkheid en leren ze denken in oplossingen. Hoe ouder ze worden hoe zelfstandiger ze mogen zijn.

4) Er zijn echt wel binnen activiteiten te bedenken. Laat ze helpen met een recept. Of zelf koken. Dat begint al met het zoeken van een recept. Boodschappen doen. Als ze wat ouder zijn doen ze dit alleen. Plannen organiseren is iets waar kinderen heel veel aan hebben op school. Helemaal als ze naar de middelbare gaan.

5) Laat ze thuis hun favoriete game namaken of naspelen. Zelf een toneelstuk bedenken en opnemen voor opa en oma.

6) Teken je eigen stripverhaal met figuren uit Minecraft. Of andere leuke gamehelden. Maak een prentenboek of print kleurplaten uit en maak hier een boekje van.

7) Maak je eigen vogelboek. Knip plaatjes uit van een boek door je toch niet leest en schrijf verhaaltjes erbij. Regel een verrekijker bij je oma en ga vogels spotten. Hier hoeft het geen mooi weer voor te zijn. Mensen die bij postcodeloterij zitten hebben vogelboeken gekregen. Vraag eens rond.

8) Maak een eigen insecten hotel. Even googelen. Of een vogelhuisje. Laat ze lekker timmeren en zagen. Niet bang zijn dat ze het verkeerd doen. Je geeft ze juist vertrouwen. En als het niet lukt dan leer je ze dat samenwerken en vragen om hulp juist heel sterk is.

9) Maak je eigen escape room. Verzin leuke raadsels en puzzels om op te lossen. Organiseer een speurtocht in huis of buiten. Je kan ook speuren met de telefoon. Alleen zelf een speurtocht maken is creatiever. Je kan ook foto’s maken en dat de ander op zoek gaat naar de plekken.

10) Ook al zijn de kinderen wat ouder. Ga kleien. Het is zo fijn om met je handen te werken. Te kneden. Te voelen. Te creëren. Je kan een spel maken. Je schrijft allemaal dieren op. Trek een kaartje en je gaat het dier maken. De ander moet binnen een minuut raden wel dier. Dit kan ook met tekenen.

11) Pak alle spellen die je hebt en organiseer een spellen marathon. Natuurlijk zit er een spel bij die je niet leuk vindt. Dit zorgt ervoor dat je leert dat je ook wel eens iets doet waar je geen zin in hebt. Zoals ook wel eens op school het geval is.

12) Maak een 3luik. Vouw een papier in 3en. De 1 maakt de kop. De ander het lijfje en weer een ander maakt de poten of de staart. Zie onderstaande foto.

13) Als je een hond hebt….ga eens naar een andere plek. Er zijn zoveel gebieden waar ze los mogen waar je nog niet bent geweest. Doe lekker stoppertje. Maak van je hond een echte speurhond.

14) Of als je geen hond hebt maak een route langs allemaal speeltuinen. Er zijn er zat. En je kind mag vies worden. Neem even een schone broek mee en de schoenen kunnen wel uit in de auto als ze erg modderig zijn.

15) Pak wat vaker de fiets. Ook als het minder mooi weer is. Maak een route via Google maps. Of maak zelf een route in de vorm van een figuur. Is de figuur niet zo mooi….dan is dat juist de bedoeling. Iets hoeft niet perfect te zijn. Heb je er plezier aan beleefd….dan is dat de bedoeling geweest.

16) Loop in de vakantie de avond4daagse. Met snacks (kan ook gezond natuurlijk. Kinderen zijn dol op snackpaprika, komkommer, wortel, aardbeien, watermeloen) en wat drinken.

17) Alles staat met een goede planning. Dus maak een planning met activiteiten. Ook wat je nodig hebt. Dus maak een boodschappenlijstje.

18) Bedenk een weekmenu. Niets is zo erg om elke dag boodschappen te doen. Je hebt tenslotte vakantie. Maak ovenschotels en stamppotten waar je 2 keer van kan eten. Pizzawraps kunnen de kinderen zelf maken. En zelf een hamburger maken. Kijk voor inspiratie bij een hamburgerrestaurant.

19) Bedenk dat jijzelf ook vakantie hebt. Dus met zijn allen het huis schoonhouden. Samen de kamer opruimen. Schatten Zoeken, want wat zit er allemaal in je kast weggestopt. Heel veel weg doen. Geeft weer ruimte voor iets nieuws.

20) Als laatste tip…doe een hele dag niks. Lummelen. Zelf weten dagje. Willen ze de hele dag gamen…prima. Lekker film kijken met zijn allen. Popcorn maken.

21) Oja….laat ze lekker afspreken met klasgenootjes of vrienden. Samen vervelen levert soms de leukste activiteiten en slappe lachen op.

22) En……maak een tekening of breng een bloemetje aan mensen die het zwaar hebben. Of eenzaam zijn. Of gewoon om te laten zien dat je ze lief vindt. Laat de kinderen meedenken. Misschien kennen zij ook wel mensen. Of een buurman die al zo lang alleen is. Heb jij ook nog leuke tips, zet je reactie onder deze post. Ik heb er in ieder geval zin in gekregen.

Heb je een steuntje nodig om grenzen te geven, bekijk dan mijn e-book..8 tips om liefdevol grenzen te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *