Angst maakt meer kapot dan je lief is….in 5 stappen naar meer vertrouwen.

Angst maakt meer kapot dan je lief is….in 5 stappen naar meer vertrouwen.

Weet jij dat op dit moment 1 op de 3 Nederlanders meer angst ervaren dan hun lief is. Niet zo gek,  als je kijkt wat er nu aan de hand is. Alleen angst is en blijft een slechte raadgever.

Angst kan naar binnen keren of we gaan schuldigen aanwijzen en ons hierop af reageren. Dat kunnen de machtshebbers zijn ‘vreemdelingen’ en/of mensen die anders denken. De angst waar ik het over heb noemen we een diffuse angst. (De angst die we ervaren als we opeens een wolf zien is een onmiddellijke of concrete angst. Het is angst voor een object. Deze angst hebben we nodig om acuut te handelen. Vluchten of doodstil blijven staan is zo’n een handeling). De diffuse angst brengt onzekerheid met zich mee. Deze is ongrijpbaar en je kan het niet terugbrengen op een bepaald object. We weten niet precies wat er speelt.  De controle hebben we niet en de onzekerheid speelt de boventoon.  Wat gaat er komen. We worden bang voor de toekomst. We kunnen ons hulpeloos voelen. Dit kan zelfs leiden tot psychische verlamming.

Heel eerlijk, ik heb ook deze onzekerheid gevoeld.  Een angst voor het niet weten wat er komen gaat.  Geen grip hebben op de situatie en geen controle meer hebben hierover.  Toen bedacht ik me dat het een keuze is. Hoe wil ik mij voelen.  Nou niet angstig in ieder geval en al helemaal niet hulpeloos.

Lees hoe ik mijn angst in 5 stappen heb overwonnen naar vertrouwen, heel handig in deze Corona-crisis.

Stap 1: Ik kijk zo min mogelijk tv, geen praatprogramma’s en geen nieuws voor mij. Ik kijk af en toe het jeugd journaal. Dit zorgt ervoor dat de angstige beelden niet op mij overslaan.

Stap 2: Ik stel mij de volgende vraag: ‘Hoe wil ik mij voelen’.
Ik weet dat ik mij niet angstig wil voelen.  Hoe dit voelt? Mijn adem zit hoog, mijn hart gaat sneller kloppen,  schouders gaan omhoog.  Ik wil mij het liefst verstoppen, kleiner maken of juist de deur uit, even weg van alles.

Ik wil mij trots voelen.  Liefde voor mijzelf voelen en voor mijn naasten. En dat betekent dat er iets mag veranderen. Ik heb geen controle over de situatie en over wat komen gaat. Dit mag ik accepteren. Deze controle vervang ik door vertrouwen. In eerste plaats in mijzelf.  En dan lukt het om te vertrouwen in wat er komen gaat. Ook als dat geen goed nieuws is. Immers ik heb mijzelf en ik heb een keuze. Soms is het beter om iets niet te doen of te zeggen. Soms juist wel! Doe ik iets wel of niet. En als ik een keuze maak sta ik erachter. Ook mag ik er op terugkomen. De overtuiging wie A zegt moet B doen heb ik allang overboord gegooid.

Stap 3: In mijzelf geloven en stevig in staan in het leven om zo mijn vrouwtje (klinkt toch anders dan mannetje…) te staan bij zaken waar ik geen controle over hebt en JA dat valt te leren.

Dit doe ik door bewust te letten op mijn ademhaling. Is deze hoog en voel ik mij gespannen.  Dan komen er vanzelf stresshormonen vrij. En deze zorgen juist voor nog meer angst en gepieker. Dus ademhalen naar mijn buik. Even 3 x keer zuchten helpt al zoveel. Schouders gaan naar beneden.  Ik voel mij voeten stevig op de grond.  Uit mijn hoofd…naar mijn buik. (Daar zit het krachtcentrum en het rustcentrum). Alle oefeningen van rots en water beginnen hiermee. Dit is de basis, dit is mijn basis.

Rots en Water heeft mij meer gegeven dan mijn opleiding tot analist en projectmanager bij elkaar. Het heeft mij rustig gemaakt. Het heeft ervoor gezorgd dat ik keuzes maak die goed zijn voor mijzelf. Dat ik niet meer kijk en luister wat anderen er van zouden vinden. (stiekem zijn dit mijn gedachten….alleen daar kwam ik later achter…)

Stap 4: Kijken wat er nu is. Noem eens op wat er nu is. Je zal je verbazen dat dit een heel rijtje wordt. Hier mijn lijstje:

  • lieve man en 2 prachtige opgroeiende kinderen
  • een pup
  • lieve familie en vrienden
  • mooi huis met bed
  • gezond eten, liefst biologisch
  • tuin met prachtige bloeiende hortensia’s
  • blauwe lucht
  • vogeltjes die fluiten

Stap 5: Goed voor mezelf zorgen. Gezond eten,  een gezond gewicht.  Bewegen. Trots zijn op mijzelf. Zodat ik dit gevoel weer door kan geven.  Aan mijn kinderen. En soms hoort hier wat gemopper bij, ik ben geen heilige 😉

Merk je dat jezelf en/of je kind angstig is. Wees je ervan bewust dat jijzelf de verandering bent.

Naast rots en water trainingen voor ouder en kind geef ik ook training aan volwassenen inclusief de bonus: een prachtige Reis naar Binnen. Deze laatste zorgt ervoor dat oude patronen worden doorbroken. En haalt onrust uit je lichaam.

Een keertje afspreken om kennis te maken, daar sta ik altijd voor open.

App naar 06 27148466 of mail naar vera@veerkrachtvoorjekind.nl

En ja deze training kan ook met 1,5 m beleid. Zonder angst ben ik een stuk creatiever in het zoeken van passende oplossingen en oefeningen 😉

Lieve groet, Vera Hagen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *