Hoe hou je je relatie leuk en makkelijk

Hoe hou je je relatie leuk en makkelijk

– Je kind, partner en jezelf beter leren begrijpen-

Of beluister de podcast.

Je relatie leuker en makkelijker krijgen, gaat niet vanzelf in de meeste gevallen. Zo betrapte ik mijzelf erop dat ik uitjes samen als eerste schrapte om bijvoorbeeld te besparen op tijd en geld. Dit is sinds we kinderen hebben. We gaan wel weg samen, met gezin, met vrienden. We gaan ook apart weg.

In de top 3 hoe krijg je je relatie leuker en makkelijker staat ook de communicatie. Als een team optreden. Meer met elkaar meebewegen in plaats van in de verdediging of beschuldiging schieten. Meer en (geweldloos) communiceren met elkaar zorgt voor begrip. En gelukkige kinderen. Want veel ruzie en woordenwisselingen in huis, daar maken we onszelf en onze kinderen niet gelukkig mee. Een keer een ruzie is niet erg, alleen als dit een terugkerend iets is dan is dit een patroon wat absoluut niet helpend is voor een goede en relaxte sfeer in huis.

Dit kunnen we doen omdat we ons niet gehoord of gesteund voelen. Niet begrepen, niet gezien of afgewezen. Hieronder kunnen kindtrauma’s zitten. Iedereen heeft ze, in het groot of in het klein. We hebben het vaak niet eens door. We slaan aan op een beeld wat we zien of meemaken en onbewust koppelen we dit aan een gevoel en B*M we reageren harder dan we door hebben. Of we reageren ons af op de ander (vechten). Of we gaan het liever uit de weg (vluchten). Weer een ander vervalt in een hulp modus reactie (pleasen). Dit zijn overlevingsmechanismes die uit ons onbewuste opkomen, hier hoeven we niets voor te doen. Als je er niet van bewust bent kan je hier niets aan doen. Je kan ook gewoon geïrriteerd zijn. Je hebt de hele dag al geklaag en gemopper gehoord en dan kan je deze thuis niet meer goed ontvangen. Of gewoon moe, heel erg moe en je kan hierdoor minder hebben. Of je moet altijd alles oplossen, dan ben je het ook wel eens zat als er (weer) iets mis gaat.

Als je actief bezig bent met persoonlijke ontwikkeling komen ‘de pijnen’ naar de oppervlakte. Een mooie vraag die ik mijzelf regelmatig stel is: wat is het in mij dat ik zo reageer. Deze stel ik als iets me enorm raakt. Sommige zijn hier (nog) niet aan toe. Daarom kan je een ander niet veranderen. Ieder doet het op zijn eigen moment en manier. Sommige zullen er niet aan beginnen.

Mocht je partner (of kind) veel klagen op anderen en jij gaat daar tegen in, dan zal je partner zich niet gesteund voelen. Vaak komt er dan ruzie of er loopt er iemand weg. (Vecht of vluchtmodus).

Wat je kan doen is erkenning geven. Wat vervelend dat je je zo boos erover voelt. Soms is dit al genoeg. Je kan ook vragen wat een ander zou willen. Wat heb je nu nodig. Wat zou je nu willen.
Dit kan ook als jij het zelf anders zou doen. Je hoeft dit niet gelijk te verkondigen. Dit kan op een ander moment. Of je vraagt of hij dit wil horen. (als je een nee krijgt is dit gewoon een antwoord, neem het niet persoonlijk). Of je zou het op een ander moment ter sprake kunnen brengen. Begin dan met…ik vind…of ik voel…Zo voorkom je dat een ander het voelt als een beschuldiging. Jij ook altijd met je gemopper.

Als je nu het gevoel hebt dat jij altijd bezig bent met anderen erkenning te geven en waar jij blijft in dit verhaal. Dan kan het nodig zijn om eerst jezelf de erkenning te geven die je verdient. Jij mag ook boos zijn. Teleurgesteld zijn. Jij mag jezelf zien. Lief hebben. Aandacht geven.

Communiceren met elkaar en met jezelf, is belangrijk in een relatie. Wil je je relatie leuker en makkelijker begin dan eerst bij jezelf. Wees lief voor jezelf. Stel vragen aan jezelf. Wat is het in mij dat zo geraakt is. Wat is het dat ik zo hier op reageer. Doe je ogen dicht en vraag ook eens door. Wat is hier zo erg aan.

Om te weten wat er om gaat in de ander is het goed om vragen te stellen, in plaats van je mening te verkondigen. Wat maakt je zo boos. Wat is het dat je zo reageert. Wat is er zo erg aan. Wees nieuwsgierig. Dit werkt ook goed bij kinderen. Soms denk ik alles te weten van mijn kinderen (en partner) en dat heb ik heel vaak mis. Daarom werkt het zo goed om vragen te stellen.

O ja de ‘waarom’ vraag vermijd ik liever. Deze komt vaak over als een beschuldiging.

Waarom ben je zo laat?
Wat maakt het dat je zo laat bent?

Klinkt heel anders vind je niet. Veel plezier met vragen stellen en erkenning geven. Dit heeft mij zoveel opgeleverd.

Wil je je kind, partner en jezelf beter leren begrijpen? Dan heb ik toch een waanzinnig, mooi en uniek aanbod voor jou: In 7 dagen leren om rustig en neutraal te reageren naar je kind (en partner). Weet je hoeveel rust en plezier je terug krijgt in je leven. De korte lontjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. En heel belangrijk….je kind krijgt naast de liefde die je al geeft, ook de kans om helemaal zijn eigen IK te ontdekken, zonder onze tegoedbonnen, emotiebommetjes en pijnstukken.

De eerste 5 deelnemers krijgen een gave bonus erbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *