Lastig gedrag van je kind, irritant of interessant.

Lastig gedrag van je kind, irritant of interessant.

Wat ik ‘lastig’ gedrag van kinderen vindt, is waarschijnlijk heel anders dan jij onder ‘lastig’ gedrag verstaat. Het maakt in essentie niet uit. Het gaat om de reactie die wij hebben op dit ‘lastige’ gedrag.

Hier mijn rijtje:
kinderen die alleen aan zichzelf denken
die te snel zijn
die de ander kleineren
die zich beter voor doen dan anderen
schreeuwende kinderen
kinderen die liegen

Zo kan het rijtje bij iemand anders er zo uitzien:
altijd maar treuzelen
niet opschieten
boos reageren
snel huilen
niets durven

En wellicht ben ik nog wat vergeten. Ik nodig je uit om je eigen rijtje te maken. Als ik nu naar mezelf kijk, naar mijn rijtje met ‘lastig’ gedrag…zegt dit veel over mij. Het is interessant om te kijken wat dat is.

Projectiemechanisme
Dit is het leuke van projectiemechanisme, als iets je raakt, positief of negatief, dan zegt dat iets wat er bij jouw van binnen afspeelt.
We kunnen dit niet altijd zelf zien. Iets wat in ons onbewuste afspeelt, reageert vaak heftig op een beeld wat we op dat moment zien. Het lastige hieraan is dat onze reactie vaak onvoorspelbaar is. We hebben dit niet altijd in de hand. Zo kunnen we best heftig of boos reageren op de ander. Wat weer niet helpend is voor jezelf en je kind. Het is de bedoeling dat we kalm en neutraal reageren.

Wat ik tegenwoordig doe is het lastige gedrag van een ander als signaal te zien en als hulpvraag. Deze laatste stelt mij in de gelegenheid om vragen te stellen aan het kind. Denk ook aan NIVEA (niet invullen voor een ander).

In mijn rijtje staat ook al een kind veel te snel is en de ander niet aan bod laat komen, zijn of haar zin altijd doordrijft. Dit kan mij raken, ik kan hier best geïrriteerd van raken. Dit heeft effect op mijn reactie naar de ander. Dus ik vraag aan mij zelf:

WAT IS HET IN MIJ, WAAR IK NAAR MAG KIJKEN.

Misschien reageer ik zelf te snel op alles, of mag ik juist iets sneller reageren op bepaalde zaken en heb ik uitstelgedrag. Of kom ik zelf niet aan bod om mijn zegje te doen. Het is dus ook een signaal voor mij, een soort waarschuwing. Je zal zien als je hier naar luistert en naar handelt dan kan je een stuk rustiger en neutraler reageren. Zonder emotionele lading. Dat is wel zo lekker, voor mezelf en de ander.

Parkeren
Vaak als het lastige gedrag aan de hand is, heb ik geen tijd om me dit zo af te vragen. Ik parkeer mijn emotionele reactie. Dit gaat beter als ik op het moment zelf vragen stel aan de ander (denk aan dat lastig gedrag een hulpvraag is). Wat is het, dat dit gebeurd. Wat is er aan de hand. Je ziet dat ik de waarom vraag niet gebruik. Deze is niet helpend, de waarom vraag is vaak een verpakte beschuldiging. Waarom ben je te laat. Wat maakt het dat je later bent vandaag. Voel je het verschil.

In deze podcast vertel over: Lastig gedrag, irritant of interessant.

Wil jij weten wat je kind spiegelt, stuur mij dan een mail. Dan plannen we een afspraak in. Vaak als je weet wat het is, hier naar handelt (hierin kan ik je begeleiden) dan verdwijnt het ‘lastige’ gedrag van je kind. Heel bijzonder hoe dit werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *