Mijn kind van 5 voelt zich snel afgewezen en blijft hangen in een boze bui.

Mijn kind van 5 voelt zich snel afgewezen en blijft hangen in een boze bui.

Ik heb al van alles geprobeerd, afleiden, hem vrolijk maken, aandacht geven. Ik ben vooral druk om het vervelende gevoel weg te nemen zegt zijn moeder.

Wat als je kijkt in deze spiegel die je kind laat zien, wat zie je dan? Een kind wat zich afgewezen voelt. Boos is op iedereen en niet meer weet wat te doen. Hoe is dat met jou vraag ik aan deze bezorgde moeder. Ik voel me ook snel afgewezen. Ik herken het wel zegt ze. Wat zou je kunnen betekenen voor je zoon? Dat ik het gevoel begrijp. Precies en meer hoef je niet te doen. Ga er bij zitten, wees beschikbaar, je hoeft niet iets te doen. Maar mijn zoon wil ook helemaal niets. Dan ga je lekker samen niets doen. Misschien is dat ook wel wat jij meer mag doen. Wat vaker helemaal niets en dan ook niets erbij denken.

Na een tijdje bedank je hem, voor samen even niets doen. Dat dat ook lekker is voor jou. Mmmm zegt ze zo heb ik het nooit bekeken. Ik ben wel altijd druk en probeer altijd oplossingen te bedenken. Ja precies, wat als de oplossing is dat je geen oplossingen hoeft te bedenken. Je bent beschikbaar en als je kind een knuffel nodig heeft of jij dan kunnen jullie deze bij elkaar halen. Als hij zegt, nee dat wil ik niet, dan is dit niet persoonlijk. Dan is dat omdat hij even niets wil. Op een gegeven moment zal ik hem wel afleiden. Nu iets drinken. Of iets lekkers maken en je zoon mag best nog even mopperen. Je zal zien dat dit over gaat als je iets gaat doen.

Vaak is er zijn, aanhoren wat er is al genoeg. Het is een hele kunst om er niets van te vinden. Hoe mooi kan deze les zijn van zoonlief, dat niets willen ook iets is.

Een aanvulling op het gevoel van afwijzing is als je kind boos is om de zinnen ‘doe eens niet zo boos’ of ‘daar hoef je niet zo boos over te zijn’ te vervangen  in ‘ik snap dat je boos bent en de volgende keer doe je de deur zacht dicht’. Dus de begrenzing zit op het gedrag niet op het gevoel van je kind.

Herken je dit en heb je meer vragen, ik geef een zoomworkshop over ‘loslaten in vertrouwen’.

En pas ook gelijk deze geheimen toe voor een ontspannen moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *