Pedagogiek voor de expert (de ouder).

Pedagogiek voor de expert (de ouder).

Ik ben niet zo van hokjes. Alleen als ze helpend zijn… maar ja wie bepaalt dat. Daar zijn deskundigen voor en testjes. Ik ben van mening dat je als ouder een grote stem hierin hebt. Jij kent je kind het beste!

Alleen dat het lastig is dat snap ik wel. Neem nou alleen het opvoeden zelf. Wat is de juiste aanpak. Bestaat deze wel? Wat het echt lastig maakt is dat wij als ouder met onze eigen opvoeding en overtuigingen het allemaal wel ‘denken’ te weten. Je wilt je kind beschermen en behoeden voor fouten. Niets mis mee toch….

Alleen er is veel dat we nog niet weten. Bijvoorbeeld over de hedendaagse kennis wat betreft de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Ik heb coaching gekregen over pedagogiek. Dit wordt niet standaard onderwezen voor ouders. Wel aan kinderopvangmedewerkers. Terwijl ik denk waarom niet aan ouders. Er zijn zoveel onderzoeken wat te doen bij huilen, angsten, boosheid. Vaak ‘ongewenst’ gedrag. Mijn mooiste inzicht is: Ongewenst gedrag is geen probleem, het is een hulpvraag van het kind.

Les 1 voor pedagogische medewerkers is kalm en rustig reageren. Hiervoor moeten ze hun eigen ‘opvoeding’ en de daarop gebaseerde overtuigingen overboord gooien. En zich houden aan de pedagogische visie (in mijn geval die van Catherine Delsing). Alleen dan kan je rustig en kalm reageren op ‘ongewenst gedrag’. Hierdoor voelt een kind zich gezien, erkent en begrepen. Nu kan je aan de gang met opvoeden of te wel het zoeken naar mogelijkheden.

Ik geloof dat ouders de beste begeleiders zijn voor hun kinderen, mits je rustig en kalm reageert. Dat is vaak de grootste uitdaging.

Hoe fijn is het dan om te weten hoe je het beste kan reageren op ‘ongewenst’ gedrag. Zodat kindercoaches en psychologen niet standaard ingeschakeld hoeven te worden.

Vandaar dat ik heb besloten om de pedagogische basiskennis met je te delen. Met een cursus via instagram. Misschien weet je al heel veel en is het fijn om deze kennis als bevestiging tot je te nemen. Voor mij waren er heel wat ooooo en aaaaa’s, terwijl ik toch al heel wat kennis tot me heb genomen over gedrag en psyche bij de ontwikkeling van kinderen.

Dus heb je zin om wat meer te weten over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen? Op een wetenschappelijke pedagogische wijze? Dan ga ik jou vertellen wat er gebeurd als je kind huilt…. angsten heeft…..of heel boos is.
Door alle wetenschappelijke inzichten en onderzoeken begrijp ik nu nog beter wat er gebeurd (fysiek en psychisch). Hiervoor hoef je geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben. Heel veel klinkt logisch. We moeten het alleen niet ingewikkelder maken dan dat het is.

Het belangrijkste voor mij is dat het mij begrip en rust geeft. Door met kalmte en rust te reageren en weten wat te doen, is het mogelijk dat kinderen opgroeien vrij van alle overtuigingen en ‘goedbedoelde’ opvoedadviezen die jarenlang zijn doorgegeven van generatie op generatie.

Alvast een paar stappen die je nu al kan toepassen:
🌞Stap 1: Zeg tegen jezelf dat je het goed doet. Ook al zou je iets anders willen zien van bijvoorbeeld je kind (accepteer de huidige situatie). Vanuit acceptatie komen er nieuwe kansen.
🌞Stap 2: Luister naar jezelf. Wat wil jij. Wat heb jij nu nodig. (Zelfacceptatie). Hierdoor creĆ«er je rust en kalmte in jezelf. Heel handig als er ‘ongewenst’ gedrag is.
🌞Stap 3: Luister naar je kind, vaak is het kind boos omdat wij iets willen. Door dit te zien te erkennen en te benoemen is er begrip. Het geeft jezelf meer rust omdat je je kind ‘snapt’. Door te zeggen doe niet zo boos…wordt het vaak erger. Je hoeft trouwens niet zijn of haar zin te geven.
🌞Stap 4: Geniet van alles wat er al/wel is (leef in het hier en nu). Hierdoor verdwijnen en schuldgevoelens (voor wat is geweest) en piekergedachtes (voor wat komen gaat). Het helpt om heel bewust in en uit te ademen naar je buik. Hierdoor ga je uit je hoofd naar je voeten. Voel de grond onder je voeten.
🌞 Stap 5: Dankbaarheid is de grootste energie gever. Waar ben jij dankbaar voor? Ik ben dankbaar dat je dit leest, dankbaar dat ik kinderen en ouders mag begeleiden om meer in zichzelf te geloven. Om rust te vinden en om lekker te doen wat je wilt doen.

Klik hier als je wilt leren om rustig en kalm te reageren en toch je grens aan te geven. Handige checklist op 1 A4.

Een hele fijne dag en 😘 van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *