Stel je niet zo aan….

Stel je niet zo aan….

Ze schrok van haar lage cijfer en ze moest huilen. Het lukte niet om te stoppen. Toen de leerkracht zei, stel je niet zo aan, moest ze nog meer huilen. Alles komt eruit. Ze heeft een onvoldoende voor de verkeerstoets.

Ze voelde zich opgelaten en ging de klas uit.

Wat als de juf had gezegd, huil maar even zo te zien had je dit niet zien aankomen. Zullen we straks samen even kijken wat er goed is gegaan en wat je nodig hebt om de stof beter te begrijpen.
Dit meisje had vast ook behoefte aan extra uitleg om alsnog de toets te kunnen maken.

Vaak zeggen volwassen iets om kinderen aan te sporen. Mogelijk om de ander iets ‘harder’ te maken. Er zullen immers nog veel meer tegenslagen komen.

‘Stel je niet zo aan’
‘Doe eens normaal’
‘Doe eens gewoon’
‘Niet zo zeuren’

Als je je al onzeker voelt en je wil het graag goed doen, dan werken dit soort ‘aanmoedigingen’ averechts.
Dit meisje gaat nog meer aan zichzelf twijfelen. Zie je wel, ik ben niet normaal. Of nu stel ik me ook nog aan, ik doe ook niets goed.

Wat kan je als ouder doen als je dochter in tranen thuiskomt.
Je kan beginnen met te benoemen wat je ziet. Ik zie dat je verdriet hebt. Wat is er gebeurd. Geef een zakdoek of leg een hand op haar schouders. Even op schoot is ook fijn. Je hoeft niet te sussen, zo van stil maar, stop maar met huilen. Laat het maar even gaan. Bedenk dat huilen helend is en dat je er sterker uitkomt. Je kan ook vragen stellen als je kind iets rustiger is.

Wat heb je nu nodig?

Wat zou je de volgende keer kunnen doen?

Wat had je de vorige keer gedaan bij een onvoldoende?

Had nog iemand een onvoldoende?

Wat zou diegene doen?

Soms is er niets nodig en is het vertellen en een luisterend oor genoeg. Samen kijken wat er nodig is kan helpen. Je kan oplossingen opperen als ze niets weet. Maar ga het niet oplossen voor je kind.

Je kan leren om sommige woorden of zinnen niet teveel binnen te laten komen. Sommige woorden wil je wel weer binnen laten komen. Dit oefenen met het gooien van een bal, welke woorden vang je en welke woorden kets je af (of je kan opzij stappen. Je zal zien dat het beter lukt om sterk te blijven staan als je iets niet teveel laat binnenkomen. Als het je ook lukt om sterk te staan lukt het ook beter om te zeggen wat je wilt zeggen. Het woordje jammerrrr werkt erg goed om te zeggen als iets niet is gelukt. Of zoiets als, dit had ik niet verwacht. Fouten maken is niet leuk, helemaal niet als je graag overal de beste in wil zijn zoals dit meisje. Wat ze nodig heeft is om ook de beste te zijn in het omgaan met fouten en falen. Dat ze kan vallen en leert om weer op te staan. Meer Veerkracht dus!

Heb je interesse in een training mail me dan gerust. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. IN september start er weer een groepstraining. Of kijk naar de ouder en kindtraining. Hier ga je samen aan de slag en kunnen we wat gerichter aan de slag om je persoonlijke doelen te halen.

(de foto is van een ander meisje; ze ontvangt een compliment, omarmt de bal en kiest er zo voor om deze voelbaar binnen te laten komen)

Ik geef ook Rots en Water in de klas! Stuur deze link door naar de leerkracht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *